Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στο αγρόκτημα, σταματήσαμε σε ένα κατάστημα χωριού στο Cornhill-on-Tweed

Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στο αγρόκτημα, σταματήσαμε σε ένα κατάστημα χωριού στο Cornhill-on-Tweed και ανακαλύψαμε την τάρτα Ecclefechan, που ήταν κάτι καινούργιο για μένα. Την αγοράσαμε και… wow! Αυτό με έκανε να σκεφτώ ότι πρέπει να φτιάξω αυτήν τη συνταγή.

Η τάρτα Ecclefechan πήρε το όνομά της από την πόλη όπου γεννήθηκε ο ιστορικός και φιλόσοφος Τόμας Κάρλαιλ. Επειδή η Ecclefechan βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αγγλία, ορισμένοι την αναφέρουν και ως Borders Tart, αλλά ας το συμφωνήσουμε, το Ecclefechan είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να το λες.

Εδώ είναι η προσαρμογή μου και η συνταγή για την τάρτα Ecclefechan

Υλικά

1 ρολό έτοιμης ζύμης τάρτας
240 γραμ. μαλακό βούτυρο (σχεδόν λιωμένο)
240 γραμ. μαλακή καφέ ζάχαρη
4 αυγά, χτυπημένα
1 κ.γ. κανέλα
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
700 γραμ. σταφίδες
250 γραμ. καρυδόψιχα, χωρισμένα
120 γραμ. κεράσια γιαλισέ, χωρισμένα
120 γραμ. καρύδια, χοντροκομμένα
120 γραμ. φλοκάτα αμύγδαλα

Προετοιμάστε τη ζύμη σε ένα ταψί τάρτας 10 ιντσών και αφήστε την στην άκρη. Χρησιμοποιώ κουτί με αποσπώμενο πάτο για να είναι ευκολότερο να αφαιρέσετε την τάρτα μετά το μαγείρεμα. Χτυπήστε το μαλακό βούτυρο και την καφέ ζάχαρη μαζί μέχρι να ενωθούν καλά και να γίνουν κρεμώδεις. Στη συνέχεια, ρίξτε αργά τα αυγά, λίγο τη φορά, συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να ενοποιηθούν. Προσθέστε την κανέλα, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και ανακατέψτε καλά. Ανακατέψτε τις σταφίδες, τα κεράσια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα και ανακατέψτε καλά. Βάλτε τη μίξη στην προετοιμασμένη ζύμη και ξεπλύνετε με ένα υγρό μαχαίρι παλέτας. Ψήστε στους 160°C για περίπου 45 λεπτά, ελέγχοντας μέχρι να γίνει στο κέντρο σφιχτή αλλά ελαφρώς ανθόστρωτη. Αφήστε να κρυώσει ελαφρώς πριν αφαιρέσετε από το τάρτα, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε με κρέμα ή αλτέρνατιβα με κρέμα γάλακτος ή ακόμη και μόνο της με έναν καφέ.